Når du er gravid er det viktig å ikke stoppe helt opp med treningen, men du skal også vite hvordan du gjør det på en trygg og forsvarlig måte. Å holde seg i form under svangerskapet gir en rekke helsefordeler både for mor og barn, så lenge det utføres riktig og i tråd med anbefalingene. I denne artikkelen ønsker vi hos Imperia Gym å komme med noen råd om hvordan man kan trene trygt under hele svangerskapet. 

Styrketrening som gravid

Så lenge du er frisk kan du trene helt fram til fødselen, men om det gir smerter eller annet ubehag skal du ta en pause. Etter fødselen kan man starte opp med trening så snart man føler seg klar for det. Under selve graviditeten bør man prøve å være fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag. Allsidig aktivitet med både styrke- og kondisjonstrening er optimalt. Man trenger ikke å trene veldig hardt for å oppnå positiv effekt, men det er viktig å bli varm og litt andpusten.

Under treningen bør man ta i såpass at man puster tyngre enn vanlig, men samtidig klarer å snakke. Man kan ta i mer, så lenge man ikke opplever smerter eller ubehag. En måte å få inn litt ekstra trening er å bevege seg så mye som mulig gjennom daglige gjøremål. Ta trappen i stedet for heisen, og gå eller sykle i stedet for å kjøre bil til ulike ærender i lokalområdet. Dette er enkle måter å få inn litt ekstra aktivitet i hverdagen. 

image

Viktigheten av styrketrening under svangerskap

Når det gjelder styrketrening av bekkenbunnsmusklene, er dette spesielt viktig både under svangerskapet og etter fødselen. Graviditeten kan føre til økt belastning på bekkenbunnsmuskulaturen, og derfor er det viktig å trene disse musklene regelmessig.

Selv om det går helt fint å trene, skal man likevel være litt ekstra varsom når man er gravid.  Man bør unngå aktiviteter der man risikerer å falle eller få harde støt mot magen, som for eksempel kampsport, håndball og fotball. Dykking bør også unngås på grunn av trykkforandringer som kan være uheldige for fosteret. Man bør heller ikke trene hardt når det er for varmt eller når luftfuktigheten er høy.

Tren hos oss i Imperia Gym

Når man er gravid har man mulighet til å få inn gode rutiner for trening til å ha med seg etter fødselen. Hvis du ønsker gode faste treningsrutiner under svangerskapet kan du ta en tur til oss på Imperia Gym! Vi har gode treningsfasiliteter og et godt miljø som passer for alle, uansett hvilke ambisjoner du har med treningen. Med fast styrketrening hver uke, eventuelt med personlig trener, får du mer energi til å klare hverdagen som forelder! 

FAQ

Hvor mye bør man trene når man er gravid?

Hvis du er frisk kan du trene helt frem til fødselen, så lenge det ikke gir smerter eller ubehag. Etter fødselen kan man starte opp med trening så snart man føler seg klar for det. Som gravid bør man prøve å være fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Hva er spesielt viktig å trene når man er gravid?

Når det gjelder trening av bekkenbunnsmusklene, er dette spesielt viktig både under svangerskapet og etter fødselen. Graviditeten kan føre til økt belastning på bekkenbunnsmuskulaturen, og derfor er det viktig å trene disse musklene regelmessig.

Hva bør man unngå når man trener som gravid?

Selv om det går helt fint å trene, skal man likevel være litt varsom når man trener som gravid.  Man bør unngå aktiviteter der man risikerer å falle eller få harde støt mot magen, som for eksempel kampsport, håndball og fotball. Dykking bør også unngås på grunn av trykkforandringer som kan være uheldige for fosteret.

Del gjerne