Styrketrening har en lang rekke fordeler for oss alle, unge som gamle. Riktig trening øker styrken din i både muskler og ledd, det hjelper på å redusere smerter fra muskel- og skjelettsystemet, øke energinivået og forbedre din generelle helse, i tillegg til at det hjelper på ditt daglige funksjonsnivå. Men hvordan trener du på en effektiv måte, hvor du får mest mulig ut av treningen uten å bruke all din tid på treningsstudioet? Les videre for å lære mer om effektivisering av treningsøkten her.

Styrketrening er mange ting

Det finnes ikke én riktig måte å trene styrke på, og selve begrepet dekker en lang rekke ulike treningsformer. Kort fortalt gjelder dette all trening hvor du styrker kroppens muskler. Dette gjøres gjennom øvelser hvor kroppen utsettes for motstand. Denne motstanden kan for eksempel være frivekter, treningsapparater, strikk eller til og med din egen kroppsvekt.

En effektiv treningsøkt er en som utfordrer deg og hvor du får brukt kroppen din. Det er alltid mulig å sette sammen et styrketreningsprogram som passer for deg og dine behov. Som nybegynner kan det f.eks. være greit å starte med mange repetisjoner per sett og konsentrere seg om noen få øvelser først. Dette gir deg gode forutsetninger for å få riktig teknikk og minimerer risikoen for skader. Som øvd kan du løfte tyngre vekter, ta færre repetisjoner og til og med utfordre deg selv med mer teknisk krevende øvelser.

Trenger du hjelp til å sette sammen et program som gir deg en effektiv trening, kan du snakke med en av våre personlige trenere.

Definer kroppen din med effektiv trening

Slik får du mest ut av treningen

Tid er en begrensning for de fleste, og derfor ønsker mange av oss å ha en så effektiv som mulig treningsøkt hvor vi får mye ut av det på relativt kort tid. For å få mest mulig ut av treningsøkten bør du blant annet vurdere følgende råd:

Fokuser på teknikken

Riktig teknikk er avgjørende for at du skal få mest mulig ut av de øvelsene du gjør. God teknikk sørger blant annet for at du bruker de riktige muskelgruppene og ikke «jukser» ved å kompensere med andre muskler. Samtidig gir riktig teknikk deg muligheten til å løfte mest mulig vekt i øvelsen, og du minimerer risikoen for skader.

Husk å utfordre deg selv

I all trening er det viktig å hele tiden utfordre seg selv, slik at man er i kontinuerlig utvikling og ikke «henger seg fast» i treningen. Du kan utfordre deg selv ved å øke vekten i øvelsene dine, gjøre flere repetisjoner eller sett, eller du kan legge til nye øvelser i programmet.

Velg mange helkroppsøvelser

For mange gir det god mening å fokusere på de store øvelsene som knebøy, markløft og lignende helkroppsøvelser. Her aktiverer du flere muskelgrupper samtidig, og dette gir deg muligheten til en mer effektiv treningsøkt. På denne måten kan du trene hele kroppen på kortere tid. En annen fordel med helkroppsøvelser er at de også enkelt kan overføres til hverdagen, og de kan hjelpe deg med å bli sterkere i dine daglige aktiviteter.

Det er imidlertid ingenting i veien for at du også kan gjøre isolasjonsøvelser hvor du fokuserer på én muskel. Dette kan du gjøre hvis du har tid og lyst, eller hvis du for eksempel trenger å rehabilitere en skade. Men i bunn og grunn er det viktigste at man finner et treningsopplegg som man trives godt med og klarer å følge opp over lengre tid

Husk at på Imperia Gym kan du alltid få hjelp av våre personlige trenere dersom du er i tvil og trenger veiledning. Vi hjelper deg gjerne med å finne den mest effektive trening for deg og dine behov.

FAQ

Hvem kan ha glede av styrketrening?

Det finnes en lang rekke fordeler med styrketrening, og disse gjelder for både unge og gamle. Alle har glede av styrketrening, uansett alder og tidligere erfaring med trening.

Hvordan trener jeg effektivt?

Den beste treningen for deg avhenger av dine ønsker og mål, din tidligere erfaring, din alder og andre faktorer. På Imperia Gym får du hjelp til å finne den riktige treningsplanen for deg.

Hvilke fordeler er det med styrketrening?

Listen av fordeler med styrketrening er lang. Blant annet vil du oppnå sterkere muskler og ledd, økt energinivå og generell bedre helse. Du kan tilmed redusere smerter fra muskel- og skjelettsystemet, og du kan få økt funksjonsnivå i hverdagen.

Del gjerne