Frivekter vs. treningsapparater, hva er best?

Det finnes mange ulike måter å utføre styrketrening på, og for de aller fleste inkluderer det blant annet frivekter og/eller treningsapparater. Men er det virkelig forskjell på å gjøre en øvelse med frivekter eller med et apparat? Og hva er egentlig den beste måten å trene på?

Fordelen med frivekter

Når man snakker om frivekter, gjelder det alle «løse» vekter man finner på treningssenteret. Dette inkluderer for eksempel manualer, kettlebells, vektstenger og vektskiver. Med disse kan du gjøre nesten hvilken som helst øvelse, fra de store løftene som knebøy og markløft til små isolasjonsøvelser for skuldre og mage.

Nettopp denne fleksibiliteten er en stor fordel med frivekter. Noen vil kanskje utføre en knebøy med bredere stand, ha en annen vinkel på benkpressen, eller kanskje utføre en øvelse på en spesiell måte på grunn av en skade. Her gir frivektene deg muligheten til å gjøre øvelsen akkurat som du vil, og du er derfor ikke låst på samme måte som i treningsapparater.

En annen klar fordel med frivekter er at du ofte utfordrer deg selv mer enn i treningsapparater. Grunnen til dette er at du ikke får hjelp til å stabilisere håndtak, sete eller noe annet. Med frivekter må du hele tiden stabilisere og balansere stangen, noe som krever mer av din koordinasjon og motorikk, samtidig som du aktiverer flere muskelgrupper samtidig – ikke minst kjernemuskulatur.

Fordelen med treningsapparater

Frivekter vs. treningsapparater, hva er best?

Treningsapparater er alt du finner av stativer og maskiner på et treningsstudio. Du finner ofte treningsapparater for å trene hele kroppen, fra rygg og skuldre til bein og mage.

Som nevnt er du mer låst med treningsapparater enn med frivekter, fordi bevegelsen er forhåndsbestemt av maskinens design. Derfor utfordrer du ikke hele kroppen på samme måte, men får i stedet en unik mulighet til å isolere enkelte muskelgrupper. Det kan både være en fordel om du skal rehabilitere en skade eller om du ønsker å fokusere på en bestemt muskel av en annen årsak. Du kan også oppnå bevegelser som rett og slett ikke ville vært mulig å reprodusere uten treningsapparater.

Treningsapparatene gir deg derfor større trygghet, fordi øvelsene er lettere å utføre og vanskeligere å gjøre feil. Noen har også nytte av den økte støtten, for eksempel hvis de har dårlig balanse eller har en skade som gjør frivekter for krevende.

Hva bør du velge?

Mens frivekter gir deg fleksibilitet, uendelige muligheter og krever mer stabilitet og koordinasjon, får du med treningsapparater økt kontroll, sikkerhet og lettere isolasjon av enkelte muskelgrupper. Treningsapparater kan derfor være veldig bra for nybegynnere som ennå ikke har helt grep om teknikken. De er også bra for eldre eller andre som ønsker økt kontroll under treningen og som ønsker å redusere risikoen for å falle, bli skadet eller lignende. På denne måten kan du utfordre deg selv så mye som mulig og få en allsidig treningsøkt hvor du aktiverer alle muskelgrupper på ulike måter. Her på Imperia Gym har vi både et stort utvalg innenfor frivekter og treningsapparater som er nøye utvalgt av oss. Kom innom eller sjekk ut prisene våre her.

FAQ

Frivekter eller treningsapparater?

For de aller fleste er en kombinasjon det riktige valget, fordi det utfordrer deg mest mulig og gir deg flest øvelser å velge mellom.

Hvilke fordeler er det med frivekter?

Med frivekter kan du selv helt fritt velge hvilke øvelser du vil gjøre, og du kan utføre dem akkurat som du ønsker. Samtidig krever det mer av din stabilitet, balanse og koordinasjon når du trener med frivekter.

Hvilke fordeler er det med treningsapparater?

Treningsapparater gir deg muligheten til å isolere bestemte muskelgrupper, og du minsker risikoen for å gjøre øvelsen «feil». Samtidig får du hjelp til stabilitet og koordinasjon dersom du sliter med teknikken eller balansen.
Del gjerne